Miód od pszczelarza - Bydgoszcz - sklep internetowy
Kup miód pszczeli bezpośrednio z pasieki, od pszczelarza w Bydgoszczy. Możliwość również zakupu online i wysyłki miodu - sklep internetowy.
Miody z naszej pasieki są wlewane bezpośrednio do słoików po miodobraniu i niepodgrzewane. Prosto z natury dla zdrowia i smaku. Przeczytaj o zaletach surowego miodu.
⇨ Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy wiosenny 2023 z domieszką spadzi
Miód nektarowy wielokwiatowy wiosenny. Data miodobrania: 25.05.2023 r. Przepyszny, aromatyczny miód o pięknej barwie. Według badań, największy udział ma w tym miodzie wziątek z kwiatów wierzby 38%, kasztanowców 18%, kapustowatych 13%, śliw 11%, klonów 6%, jabłoni 4%, oraz jasnotowatych, malin, mniszka i derenia. Jest również niewielki udział wziątku spadziowego.
Waga netto: 1,2 kg. Cena: 50 zł (41,67 zł/kg). Kontakt.
⇨ Miód akacjowy
Brak w magazynie. Przewidywany termin miodobrania: czerwiec 2023 r. Zapraszamy do zakupów od lipca 2023 r.
⇨ Miód lipowy
Brak w magazynie. Przewidywany termin miodobrania: lipiec 2023 r. Zapraszamy do zakupów od sierpnia 2023 r.
⇨ Miód spadziowy
Brak w magazynie.
Miejsce zakupu miodu i pyłku pszczelego za gotówkę i odbioru osobistego bezpośrednio od pszczelarza: Bydgoszcz (szczegóły). Przy zakupach od 200 zł dowóz miodu na terenie Bydgoszczy za darmo. Oczywiście istnieje możliwość zakupu online za pośrednictwem Allegro i wysyłki miodu na wskazany adres.
Jakie są właściwości poszczególnych miodów
![]() |
Łąka kwietna |
Miód wiosenny wielokwiatowy zwykle ma jasnożółty lub złocisty kolor i ma delikatny, kwiatowy smak, z nutami kwiatów drzew owocowych i ziół. Miód wiosenny jest zwykle gęsty i przeważnie dość szybko krystalizuje, ale czasami może mieć też płynną konsystencję.
Miód wielokwiatowy zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, aminokwasy i przeciwutleniacze, co sprawia, że jest korzystny dla zdrowia. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Miód letni wielokwiatowy ma zwykle jasnożółty lub złocisty kolor, czasem z lekkim odcieniem brązu. Ma intensywny, kwiatowy smak, często z nutami kwiatów lipy, miodunki, i innych kwiatów letnich. Ma również silny, kwiatowy aromat, który jest charakterystyczny dla kwiatów letnich. Miody letnie trochę woniej krystalizują (krupiec), więc są jakiś czas w postaci płynnej (patoka). Należy pamiętać, że wszystkie prawdziwe miody po pewnym czasie krystalizują.
Miód wielokwiatowy ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych i może pomóc w leczeniu różnych schorzeń:
- W choroby gardła i dróg oddechowych działa jako środek łagodzący kaszel i ból gardła, a także działa przeciwzapalnie, co może pomóc w leczeniu chorób gardła i dróg oddechowych.
- W problemach z układem trawiennym działa łagodząco. Zwłaszcza na problemy z układem trawiennym, takie jak biegunka, zaparcia, niestrawność i zgaga.
- Miód wielokwiatowy ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w leczeniu stanów zapalnych stawów, chorób skóry, stanów zapalnych ucha i wiele innych.
- Badania sugerują, że regularne spożywanie miodu może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, co jest korzystne dla zdrowia serca i układu krążenia.
- Miód wielokwiatowy zawiera przeciwutleniacze i antybakteryjne właściwości, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed infekcjami i chorobami.
![]() |
Kwiaty robinii akacjowej |
Miód akacjowy ma delikatny, słodki smak z nutami wanilii oraz posiada delikatny, subtelny aromat kwiatów akacji.
Badania naukowe wykazały, że miód akacjowy posiada szereg właściwości zdrowotnych:
- W badaniach przeprowadzonych w 2016 roku, a opublikowanym w czasopiśmie "Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine" stwierdzono, że miód akacjowy wykazuje silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Substancje przeciwutleniające zawarte w miodzie akacjowym pomagają w walce z wolnymi rodnikami i chronią komórki przed uszkodzeniem. Działanie przeciwzapalne miodu akacjowego przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie.
- Badania przeprowadzone w 2019 roku, a opublikowane w "Journal of Medicinal Food" wykazały, że miód akacjowy może mieć pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi. W badaniach wykazano, że regularne spożywanie miodu akacjowego przez 8 tygodni spowodowało zmniejszenie stężenia cholesterolu i triglicerydów we krwi.
- W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym "Journal of Food and Drug Analysis" w 2018 roku. stwierdzono pozytywny wpływ na wątrobę. Badanie przeprowadzone na szczurach, miało na celu zbadanie wpływu miodu z robinii akacjowej na funkcję wątroby w warunkach ostrego uszkodzenia wątroby spowodowanego toksynami. Wyniki badania wykazały, że spożycie miodu akacjowego zmniejszyło poziom enzymów wątrobowych, takich jak alanina aminotransferaza (ALT) i asparagina transaminaza (AST), co sugeruje, że miód akacjowy może mieć działanie ochronne na wątrobę. Ponadto, badanie wykazało, że miód akacjowy zmniejszył poziom substancji tlenowych, które są produkowane podczas uszkodzenia tkanek i mogą prowadzić do stresu oksydacyjnego, a także zwiększył poziom przeciwutleniaczy w wątrobie, co sugeruje, że miód akacjowy może mieć silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne na wątrobę.
![]() |
Kwiat lipy i pszczoła |
Miód ten zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym, co sprawia, że pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych (zwłaszcza stanów zapalnych gardła i oskrzeli).
Miód lipowy działa łagodząco na podrażnienia gardła i kaszel, co czyni go dobrym środkiem w leczeniu chorób układu oddechowego.
Miód ten działa również uspokajająco i łagodzi stres oraz napięcie nerwowe.
Miód lipowy został poddany wielu badaniom naukowym, które potwierdziły jego działanie i skuteczność w wielu dziedzinach:
- Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Glasgow wykazały, że miód ten może pomóc w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, która jest przyczyną choroby wrzodowej żołądka.
- Badania z 2014 roku przeprowadzone na Uniwersytecie w Katowicach potwierdziły właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne miodu lipowego. Badania wykazały, że miód lipowy może hamować wzrost bakterii odpowiedzialnych za choroby, takie jak Salmonella i Escherichia coli.
- Badania z 2015 roku przeprowadzone w Polsce wykazały, że miód lipowy może pomóc w leczeniu kaszlu oraz bólu gardła. Badania wykazały, że miód lipowy działa skutecznie jako środek łagodzący podrażnienia gardła i wykazuje działanie przeciwzapalne.
- Badania przeprowadzone w 2017 roku wykazały, że lipowy miód może pomóc w łagodzeniu objawów astmy oskrzelowej. Badania wykazały, że spożycie miodu lipowego przez okres 8 tygodni wpłynęło na poprawę funkcji płuc u pacjentów z astmą.
- Inne badania z 2018 roku wykazały, że ten miód może działać łagodząco na trądzik. Badania wykazały, że stosowanie miodu lipowego na skórę może pomóc w redukcji stanów zapalnych i łagodzeniu objawów trądziku.
Komentarze
Prześlij komentarz